Tarta cukinia i dwa wartościowe dodatki. Te superzdrowe placki możesz podać nawet na obiad

Dodano:
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / WhiteYura
Macie ochotę na lekki, wartościowy posiłek? Proponuję placki z cukinii, które dzięki dwóm dodatkom stają się superzdrowe. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe czy wczesna kolacja.

Sezon na pyszne, młode cukinie w pełni. Warto więc go wykorzystać i sięgać po to zdrowe warzywo, jak najczęściej. A można je przyrządzić na wiele sposobów i łączyć z różnymi składnikami. Tym razem zapraszam was na proste, superzdrowe i pyszne placki. Robi się je raz-dwa, a można podać nawet na obiad.

Jak przygotować cukinię na placki?

Cukinia doskonale nadaje się na placki, podobnie zresztą, jak ziemniaki. Podobnie też je się przygotowuje. O tej porze roku cukinie są delikatne, jędrne i z cienką skórką. Wystarczy je więc tylko umyć, wytrzeć i już można rozdrabniać na tarce. Ja zwykle używam grubych oczek, bo lubię czuć kawałki warzywa w czasie jedzenia.

Nim jednak wymieszamy startą cukinię z pozostałymi składnikami, trzeba z niej usunąć nadmiar wody. Najlepiej więc oprószyć ją solą, wymieszać, umieścić na sicie i po 10-15 minutach odcisnąć zbędny płyn.

Jak zrobić superzdrowe placki z cukinii?

Moje placki z cukinii tym razem wyszły idealne, jak nigdy. Najwyraźniej to dlatego, że dodałam do nich nieco inne składniki, niż wcześniej. Oczywiście było wśród nich jajko i czosnek, ale też wartościowa mąka i trochę zmielonych płatków owsianych. Dzięki tym dodatkom placki były bardziej zwarte i chrupiące, ale też zdrowsze. Pełnoziarniste produkty zbożowe wzbogaciły je bowiem w cenne składniki odżywcze.

Przepis: Placki z cukinii

Superzdrowe placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych i mąki orkiszowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Całą zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, umieść na sicie, pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij łyżką nadmiar płynu.
  2. Łączenie składnikówDo startej cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz jajko. Wsyp też płatki owsiane (można je wcześniej rozdrobnić blenderem) oraz mąkę orkiszową, dodaj trochę pieprzu, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż placki na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać placki z cukinii?

Placki z cukinii doskonale smakują nawet bez dodatków, te jednak potrafią doskonale podbić ich smak. Dobrze będą smakować podane np. z jogurtem naturalnym, greckim lub kwaśną śmietaną, posypane koperkiem lub szczypiorkiem. Można też połączyć jogurt np. ze startym ogórkiem i posiekanym czosnkiem oraz doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Placki z cukinii będą też stanowiły smaczny dodatek do pieczonych mięs i drobiu. Warto do nich zaserwować np. sałatkę z pomidorów i cebuli czy sałatkę z rukoli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...